DOJEM v Turci – autorský blog PhDr. Zory Mintalovej Zubercovej (II.časť)

Aké možnosti teda mali gazdinky pred 150 rokmi? Na dedine v podstate varili tie jedlá, čo sa naučili od svojich matiek.

Na raňajky sýtu polievku alebo múčne jedlo, aby sa muži idúci za prácou mohli poriadne najesť. Na večeru sa dojedlo, čo zvýšilo, alebo gazdiná niečo dovarila. Najlepšie bolo v lete, keď bolo v záhradách dosť čerstvej zeleniny. Z nej sa varili polievky, neskôr obľúbené prívarky s chlebíkom. Každá dcéra tak v roľníckej, ako aj v remeselníckej rodine prešla tvrdou školou svojej matky. Naučila ju starať sa o dobytok a hydinu, dojiť kravu, siať a sadiť, správne uskladniť plodiny na zimu, variť, piecť dobrý chlieb a na sviatok koláče a ďalšie práce v kuchyni, okolo domu, na poli či v záhrade. Kuchárske knihy v slovenskom jazyku neboli, špeciálne zamerané školy či kurzy varenia a hospodárenia pre slovenské dievčatá tiež nie. Preto sa každá dievčina chcejúca sa vydať, snažila získať od matky čo najviac vedomostí a skúseností. Bolo v podstate jedno, či išlo o slovenské rodiny alebo nemecké, ktoré prišli do Turca počas nemeckej kolonizácie, o rodiny pôvodných obyvateľov Turca, alebo tých, ktorí sa k nám prisťahovali z Dolniakov, Oravy, Kysúc či iných regiónov. Každá gazdiná si so sebou niesla znalosti o vedení domácnosti, príprave stravy i osvedčené recepisy od svojej matky, ktorá ich tiež zdedila po praslici; nuž a v ďalšej generácii ich matka zase odovzdala svojej dcére. To boli hodnoty, ktoré okrem výbavy a vena, robili dievčaťu súcemu na vydaj dobré meno.

Z čoho mohli roľnícke gazdiné pripravovať jedlá? No predovšetkým z dopestovaných obilnín, strukovín, zemiakov, kapusty. V Turci pestovali aj pohánku a ovos, kedysi i kukuricu, obľúbená bola kvaka. V záhradách boli ovocné stromy, hlavne jablone, i hrušky, darilo sa slivkám; hustý slivkový lekvár varili takmer všade. Vo dvoroch sa chovali kravy, jalovice, býčky, prasce, na každom dvore pobehovali sliepky, na pažiti sa pásli husi, kačice, na salašoch stáda oviec, vďaka čomu bolo dosť ovčieho syru, bryndze, žinčice. V chudobných rodinách chovali jednu dve ovečky, kozy, pred sviatkami prasiatko.